onsdag 17 december 2014

Klappar utanför boxen!

De flesta av oss har redan det mesta vi behöver (och ganska mycket mer därtill) så vad köper man till någon som redan har allt? Som dessutom har råd att köpa sig sånt de själva vill ha. 

Vill man köpa något till alla för köpandets skull? Saker, prylar, prytlar som kanske aldrig används ändå. De flesta av oss är rätt kräsna dessutom. De flesta av oss människor vet vad vi vill ha och vad vi inte vill ha. I alla fall i den värld av överflöd och överkonsumtion som råder på vår lilla plats på jorden.

 Jag är inget stort fan av shopping. Jag tror att jag vill gå på stan eller åka till stora köpcentret då och då men jag blir sällan långvarig. Det är inte min grej. Många av mina favoritsaker är sådana som jag köpt på resor eller köpt second hand. Faktiskt. Det är oftast minne, själ och karaktär inbyggt i de sakerna. 

Så. Julklappar till människorna som redan har allt och mycket till... 

Vad sägs om något ätbart? Hemlagat eller färdigköpt. Gärna ekologiskt och fairtrademärkt så att ditt köp gynnar människorna som arbetat med att ta fram produkten du köper :) Eller tid! Tid tillsammans för att skapa nya minnen. 


Eller kanske något hemmagjort.

Med hjälp av kokosolja och socker kan du göra en enkel och fräsch kroppsskrubb. Ner i en glasburk och på med ett fint snöre innan du ger bort. Som ett exempel. 


Eller har du kanske någon krukväxt du kan ta skott från? Har du torkad frukt eller kryddor kvar från sommaren? 


Eller återbruka något och ge bort. 


Kanske ett foto på en perfekt stund som ni upplevt tillsammans. Det finns mängder av saker att ge bort som inte bara är saker. Fantasin (och kanske tid och utrymme) sätter gränsen för vad som är möjligt. 

Liksom förra året kommer barnen få en biljett i julklapp, bland annat. De pratar fortfarande om förra årets biljett...eller upplevelsen som biljetten ledde till (Trollkarlen från Oz). Jag hoppas att årets biljett kommer ge lika mycket glädje och lika fina minnen. Böcker är en annan sak jag gärna ger bort. Något man inte kan överkonsumera är nog böcker. Även där finns mycket att hitta på andrahandsmarknaden för den som ogillar att köpa nytt överhuvudtaget. Ibland tror jag att det är några av mina böcker som gör mitt hem.  Utan dem, inget hem....

Hur som helst! 

Tipsa mig gärna om ni har fler idéer kring vad man kan ge bort i julklapp. Eller vad ni själva önskar er :) 


2 kommentarer:

Annika sa...

Du är en så klok kvinna och för vår del är stunder tillsammans gott nog. Ha det gott fram till dess vi ses i Jul! Hälsa hela familjen! Kramar

Linnéa Lindström sa...

Tack Annika :) Ja vi ser fram emot att träffas snart! Kram kram