söndag 7 september 2014

Fredagsmysigt med små tacolovers

Frågar man barnen vad de vill äta till helgen svarar de, som en hel hög med andra kids i vårt land, ett självklart: TACOS. 

Det kanske inte känns så nyttigt, men det är inte så illa som det verkar. Faktiskt. 


Speciellt inte om man fyller på med sina egenodlade grönsaker (eller köpta eko om man inte har möjlighet att odla eget, så klart) 


Till just den här helgen var ett par spetspaprikor redo (äntligen) och fick förgylla salladen som bestod av blandat grönt från trädgården. Huvudsallat, gurka, tomat från både balkong och trädgård, paprika, ringblomsblad och av smaken att döma ett och annat pepparmyntsblad  samt en skvätt persilja. Lök missade jag visst. 


Samt ett par majskolvar från trädgården. Har jag nämnt att de är både vackra och goda? 

Tacokryddan kan man blanda själv (mycket spiskummin, lite timjan, oregano, chili.... ja recept finns säkert på nätet att hitta) alternativt köpa färdig. Vi köper enbart ekologisk kryddmix, när vi köper, eftersom den innehåller minst antal konstigheter och dessutom inte innehåller saker som barnen skulle kunna vara allergiska mot vilket de icke-ekologiska gör. 

Även färdig tacosalsa finns ekologisk. Istället för cremé fraîche eller gräddfil brukar vi ha Tofutti Sour Supreme, ett sojabaserat alternativ. Inte ekologisk eller helt okonstigt men ett gott alternativ helt fritt från mjölk. Dyrt men bra att ha ibland. 


Avocado har vi inte lyckats odla fram egna så de får vi lov att köpa. Köttet kan man nästan skippa helt när det finns så mycket grönsaker att fylla skalen med. Hittills har vi enbart kunnat använda tacoskal/chips som är baserat på majs då de glutenfria tortillias som funnits knappt går att använda. MEN nu har vi hittat Icas glutenfria som faktiskt är helt suveräna. Omväxling förnöjer liksom. 

         

Så en nästintill ekologisk middag med massor av grönt och hemodlat. 

Det trista med många alternativprodukter är just att de sällan är ekologiska. Alltså alternativ till mjölk-, och glutenprodukter. Men å andra sidan behöver inte allt ersättas hela tiden. Dock är det roligt att kunna göra det. 

Då och då :) 


Inga kommentarer: