torsdag 19 februari 2015

Black efter en ovanligt tuff vabruari kräver planering och struktur i mars!

Det är fortfarande inte helt friskt hos oss. Många runt oss är även de drabbade av sjukdomar av olika slag. Efter ett intensivt vabbande kommer nästa lön inte att vara sig riktigt lik. Det innebär att vi verkligen får tänka till och ta vara på det vi har hemma. 


Som att plocka fram rabarbersorbeten från i somras istället för att köpa ny glass. Att använda de nötter och fröer vi har hemma för att skapa godis. Hålla igen på alla onödiga köp och planera veckomatsedlar. 

Just veckomatsedel är en sak som vi oftast har som ambition att göra, men oftast slarvar med. Det resulterar istället i en rad småköp som kanske blir lätt oplanerade och onödiga ibland. Ganska nyligen upptäckte vi exempelvis att vi hade hela 4 öppnade popcornpåsar i skafferiet. Fyra stycken. 

Under veckan som gått har vi försökt hålla oss till veckomatsedeln som till stor del är baserad på vad vi redan hade hemma i gömmorna. Inköpen till lunch och middag för vardagarna denna vecka gick på ca 600 kronor. Det går säkerligen att knåpa ihop billigare veckohandling än så om man tänker till. Under sjukdomsperioden har vi ätit soppa vid några tillfällen vilket är gott, värmande och billigt. Det går även att få ner många nyttigheter i en soppa, till skillnad från tex pasta och köttbullar som lagades häromdagen. 

Vi har hittills under veckan ätit: pasta med baconsås och tomater, pannkakor, hel kyckling i lergryta med ris, stekt potatis och falukorv, fiskburgare med ingefärssås och grönsaker, pasta och köttbullar, linsgryta med stekpannebröd, hamburgare, kålpudding med potatis. 

Barnen och Sverra har sportlov vilket innebär att luncherna måste lagas denna vecka, nästa vecka är det tillbaka till middag och matlåda igen. En bra glutenfri pasta som vi hittat är Sempers KRAV-märkta. Den är dyr jämfört med annan pasta vilket gör att pasta blir lite lyxmat. Det är nog bara en fördel för hälsan misstänker jag. Det är lätt att luta sig åt pasta för jämnan annars.  När det gäller kost och planering brukar vi tänka variation. Där någonstans börjar planeringen. Någon rätt med potatis, någon vegetarisk, något med ris och kanske någon med pasta. Kokt, stekt, ugnsbakat eller kallskuret. Fisk, kyckling, grönsaker, kött och bönor. Knaprigt, mjukt, rinnande, fast. Färglglatt! 

Det kan vara särskilt viktigt för någon som dessutom har vissa livsmedel som skall undvikas. Att variera sig alltså. Genom variation undviker du att överkonsumera födoämnen som du på sikt kan utveckla överkänslighet mot, utöver de du redan skall undvika. Det är ett ganska generellt råd tror jag nog, att variera sin kost. I vår familj har vi aldrig druckit mjölk som måltidsdryck och inte heller ersatt den på det viset, men för att undvika att ensidigt ersätta mjölk med en enda typ av dryck varierar vi även där genom att ibland använda risdryck, ibland mandeldryck, ibland hasselnötsdryck, enstaka gånger sojadryck och ibland (nuförtiden) även havredryck. 

Gluten har fördelen att du, för att baka naturligt glutenfritt, redan från början behöver använda dig av en kombination av andra typer av mjöl, inte bara en variant. Då får du variationen och omväxlingen lite på köpet. 


Har du tänkt på variationen i din kost? Är det något som du använder dig av till vardags?

Av alla de dieter (och trendiga sätt att trycka i sig föda av olika slag)som jag har stött på  är den klokaste jag känner till den kinesiska kostläran, som används inom traditionell kinesisk medicin (TCM). Det är nog ett ämne för en annan dag, men kortfattat handlar det om variation och måttlighet.  Inga förbud bara mycket sunt förnuft och individanpassning. Med hjälp av elementen. Flummigt, men även förvånansvärt logiskt när man tittar djupare på det.... jag tror att vi tar det en annan dag :) 

Inga kommentarer: