lördag 23 augusti 2014

Varför det är ok med chokladmousse till kvällis

Jo, vi serverar ibland chokladmousse/chokladpudding till mellis eller "kvällis". Vi skulle kunna ge barnen det här till frukost med gott samvete. 

Anledningen är ingredienserna.

Banan. (skivade och frysta. Ekologiska och rättvisa naturligtvis)


Avokado.
Kakao efter behag, en skvätt vaniljsocker (eller bara vaniljpulver om man vill skippa sockret), en liten skvätt kokosolja, en nypa salt. 


Mixa. 

Nedan serverades den med sojagrädde, men då som dessert. 


Kokosoljan ger god smak men klumpar sig lite på grund av de kalla bananerna. Kokosolja är inte samma sak som kokosfett i silverpaket, viktigt att notera. Ekologisk och naturlig kokosolja stelnar vid ca 24-25 grader redan. Den kan så klart uteslutas om man vill slippa klumparna :) 

Ett av problemen med allergikost är att det kan bli svårt att få till en bra variation. Det gäller att variera sig så att man inte snöar in på samma saker dag ut och dag in, bara för att man vet att de fungerar. För vår del skulle det vara lätt att hänge sig åt en massa sojaprodukter men för att komma från det ibland får man vara lite uppfinningsrik. 
Och nyfiken. Man måste våga testa nytt och annorlunda. 

Då kan det hända att man får chokladpudding till kvällis då och då. 

En annan variant av chokladpudding gör vi med hjälp av chiafrön, men det får jag återkomma till en annan dag. Chiafrön är ännu en räddare i nöden. Kan varieras massor och är sprängfyllda med nyttigheter. 

Man lär sig något varje dag, det är jag tacksam för! 

Inga kommentarer: