onsdag 18 juni 2014

Konsten att göra av med allt man sår och skördar...


Det är verkligen en konst. Somliga saker odlar man för lite av, annat på tok för mycket. Snart kan vi göra tabbouleh av nästan enbart egenodlade ingredienser. För tillfället fick vi nöja oss med persilja och mynta från trädgården. Men längre fram i sommar har vi även egen lök och tomat att se fram emot. 

Just persilja, har vi med tiden lärt oss, bör sås varje år. Den är tvåårig så man blir aldrig utan. Men fyller man på lite varje år så har man säkrat upp inför nästa år. Då har man fjolårets persilja redan på försommaren medan årets persilja kan skördas längre fram under sommaren, när fjolårets för länge sedan har blommat över. Redan nu är fjolårets grov och redo att blomma. Vi har klippt ner den ett par gånger och fryst in massvis. 

Det fick bli en variant av tabbouleh med lime och pepparmynta istället för citron och grönmynta. Just grönmyntan har inte brett ut sig lika kraftigt som pepparmyntan som vi får hålla tillbaka rätt rejält. Dessutom gör sig grönmyntan bättre i mojito än i sallader. Pepparmyntan ger lite mer sting till salladen, men blir oftast slängd i kokande vatten. 


Med ekologisk olivolja från Kreta smakar det extra fint. ...även om det blev lite snålt med tomater den här gången. 


Eftersom resten hamnade i den grekiska salladen. 

Hur gör ni andra för att hinna med att ta tillvara på allt som ni odlar. Vi har till exempel fortfarande  zucchini från förra året kvar i frysen. Små mängder går åt lite då och då men vi odlade helt klart för mycket. Det känns otroligt fel att slänga bort så underbar mat. 

Inga kommentarer: