torsdag 6 september 2012

Varför detta tjat om ekologiskt?


Jag tror att vissa i vår omgivning blir obekväma när vi pratar om vikten av ekologiskt och miljövänligt och att många tror att vi inte vill ha deras köpekakor eller dricka deras konventionellt odlade kaffe. Riktigt så hemska är vi inte. Vi gör våra val eftersom vi anser dem viktiga. Vi fördömer inte andra. Många kanske inte förstår skillnaden det kan göra om fler konsumenter väljer eko, krav och fairtrade på butikshyllorna. Några vill lära sig mer andra är totalt ointresserade. Lite som när jag jobbade med bilbarnstolar och hemskt gärna ville säga till mina vänner och bekanta att vara så snälla och låta sina barn sitta bakåtvända tills de är minst(!!) 4 år. Sätt inte din 2-åring på en liten kudde, den gör ingen skillnad! Krockar ni så...

Men jag sa inget om de inte själva frågade efter råd. Som tur är krockade ingen av de familjerna och alla mår bra. Lite så är det med ekologiskt. Jag tänker inte tala om för andra vad de SKA göra eller inte göra men däremot kan jag tala om hur jag gör eller inte gör. Och om någon vill veta kan jag tala om varför.


Den här bloggen startade som en praktiskt sida med samlad info för våra bröllopsgäster förra året. Den handlade om bröllopet och vår familj men eftersom både bröllop och bröllopsresa är över och förbi är frågan vad som ska hända med bloggen nu. Jag hoppas att vårt bröllop och vårt intresse för miljö inspirerar fler och vill ta detta ytterligare ett steg genom att låta bloggen i fortsättningen handla mer om dessa intressen än om oss i familjen. Här kommer en första introduktion till vad jag tänker mig att jag ska ta upp i bloggen...

Det finns många människor som ägnar sig åt att minska sin egen klimatpåverkan. Andra är väldigt innovativa och kommer med nya lösningar på hur man som vanlig privatperson kan förändra världen genom att minska sitt klimatavtryck! En inspirerande sida som jag nyligen hittade via twitter är Reduce footprints som varje vecka lägger upp en ny klimatutmaning. Vem som helst kan ta sig an utmaningen och sedan bli en i gänget (the CTWW-gang, Change the world Wednesday-gang) genom att dela med sig av utmaningen, tips och trix för hur man kan genomföra den i vardagen på bloggar och sociala medier. Man kan även använda sidan som en idébank för hur man själv kan minska sina miljöpåverkan. De som twittrar sina tips och använder sig av taggen #CTWW blir ofta publicerade på bloggen så att fler människor än de på twitter kan ta del av alla smarta lösningar. Det finns även länkar till artiklar, bloggar och hemsidor som handlar om veckans ämne. Denna veckas onsdagsutmaning handlar det om att slänga så få sopor som möjligt och att källsortera så mycket som möjligt. Håll koll på dina sopor helt enkelt. Hur mycket slänger vi inte utan att tänka på det. Läs gärna mer om det själva (obs! sidan är på engelska) http://reducefootprints.blogspot.com/ 

När vi bor i stugan är en exakt och precis källsortering ett absolut måste eftersom vi inte har någon sophämtning där. Vi sorterar ALLT. Matresterna kastas i varmkomposten och övrigt sorteras för att sedan köras till miljöstationen en halvmil bort. Efter ett par tre veckor i stugan brukar vi ha en ensam påse med sopor som vi får ta med till soprummet i stan. Så lite sopor blir det om man tänker på hur och vad man handlar och hur man sedan tar hand om sånt som inte längre kan användas.

Vi har mer att jobba på när vi bor i lägenheten varför vi nu tar oss an denna veckas utmaning och skäms lite för att vi inte gjort det tidigare ;-)

Ingen är perfekt och även så kallade ekonördar har arbete att göra. Vi dras med i hetsen som alla andra och köper saker vi inte behöver, äter godis med tillsatser och slänger saker i onödan. Men man kan alltid börja om! Gör om, gör rätt helt enkelt. Kan vi så kan ni! Hur gör ni med era sopor och hur ofta funderar ni på vad som händer med soporna sen?

För den som fortfarande läser och är intresserad av mer så ska jag framöver göra mitt bästa för att dela med mig av tips, trix, länkar och artiklar som har med miljö, klimat, ekologiskt och rättvisa att göra. Jag hoppas det blir intressant även för er.

Känn er fria att kommentera alla inlägg om ni har någon synpunkt eller fundering <3 br="br">
 

Inga kommentarer: