lördag 15 november 2014

Varför vi bör ha klimat och miljö i åtanke i vår vardag

Det kan låta så präktigt. Det där med att vara miljömedveten, tänka på klimatet och så vidare. Det kanske är lite präktigt, men det behöver inte vara svårt. Tänk om det kanske rentav är smart. Det kanske gynnar dig själv. Vem vet? Våga prova.En outsinlig källa till tips, tricks och miljö-life-hacks är Naturskyddsföreningen. Du kan spana in deras hemsida eller ta hem appen och lära dig massor om hur du, en helt vanlig person, kan påverka med de små och stora val du gör varje dag.

Som vad vi äter. Maten är en ganska stor del av vår vardag. Det är även en viktig faktor i klimat och miljödebatten. Vad vi äter påverkar oss, våra kroppar och våra sinnen. Vad vi väljer att lägga på tallriken påverkar miljön. Ibland mer än vi tror. Det är lätt att tänka bort saker som bekämpningsmedel när vi har ett livsmedelsverk som säger att det är så låga doser och det är "ingen fara" att äta lite gifter då och då. Men om det inte är lite gifter, utan ganska mycket, ganska ofta. Typ hela tiden. Och en massa gifter samtidigt från olika håll. Ingen vet exakt vad som händer med oss då.

Om den mixen, som kallas cocktaileffekten, påverkar oss för att vi ätit av mat som är besprutad, smörjt oss med krämer som innehåller intejättenaturliga ingredienser och bär kläder fulla av kemikalier kan man kanske fråga sig hur det påverkar dem som jobbar med råvarorna. Alla som har sett filmen Bananas  har en uppfattning om varför just bananer är med på naturskyddsföreningens 5 värstingar, och varför så många butiker och butikskedjor börjar välja att enbart sälja ekologiska bananer. Just detta är ett exempel på hur dina val kan påverka. Om många väljer bort de obraiga sakerna får vi fler av de braiga i butiken. Ibland är det dyrare, men dyrare kan då ofta handla om att personerna som jobbar i andra änden (odlaren, i textilfabriken eller på chokladplantagen) får en lön. Som de kan leva av kanske (yeyyy liksom). Och rätten att bilda fackföreningar, på arbetsplatser utan barnarbete (yeyy bra skit).De andra fyra värstingarna är kaffe, kött, potatis och mejeriprodukter. Vindruvor delar plats med bananerna. (läs mer här). Välj ekologiskt när du köper dessa. Potatis (även svensk) är tokbesprutad. Ekologisk odling tillåter inte bekämpningsmedel vilket gynnar miljön, djurlivet, den biologiska mångfalden och din egen hälsa. Det har börjat pratas om att te bör vara den sjätte värstingen. Så återigen: ekologiskt är ett ganska klokt val. Räkna med att värstinglistan kommer bli längre ju mer vi lär oss om vad som händer med maten innan den hamnar i våra små magar.På grund av allergier väljer vi bort mjölk och mejeriprodukter helt. Ett val som inte varit fullt så svårt som vi först trodde. Vi mår bättre utan mjölk, i vår familj. Har du testat en månad utan mjölk? Törs du?

Att äta vegetarisk har en stor, positiv  påverkan på miljön. Vi är inte vegetarianer, det ska jag inte låtsas om. Men kött är en klimatbov som få andra vilket gör att vi försöker lära oss att få in fler vegetariska måltider i vardagen. (läs: vegetariskt som barnen faktiskt äter...annat än pannkakor alltså)Även prylar påverkar vår omvärld. Vad vi shoppar, hur ofta och mycket vi shoppar skapar ett eko någonstans på jorden. Du kan påverka åt vilket håll ditt eko skall ljuda genom sakerna du köper. Begagnat är en variant. Byta prylar, sälja vidare sånt du inte behöver, välja bort vissa saker till förmån för andra. Avstå onödiga impulsköp och satsa mer långsiktigt och genomtänkt. Inte jättelätt kanske, men inte omöjligt.

En driftig och smart tjej, som jag en gång i tiden pluggade ihop med, har startat en webshop för smartare shopping. Där kan du köpa rättvisa och miljövänliga (och jättefina) produkter som väskor och tvålar. Den är nystartat och jag gissar (hoppas) att vi kommer få se fler fantastiska saker där med tiden. Spana in vackra Julias vackra Rhubarb Forest och läs mer om vad ett köp kan bidra till. I loves it!

Jag skulle kunna fortsätta en lång stund till och inser att jag nog måste återkomma till ämnet med lite mer praktiska tips. För det finns massor av smarta saker som vi alla kan göra i praktiken. Fortsättning följer :) Har du något klimatsmart tips är du supervälkommen att dela med dig av det!

Trevlig helg <3

Inga kommentarer: