tisdag 4 februari 2014

En mikrokurs i allergi - del 1: GLUTEN

Jag har märkt att det råder en viss förvirring bland många människor vi möter, när det gäller gluten. Det finns en stor osäkerhet kring det. Vad är det egentligen? Finns det något ni kan äta???? Detsamma gäller typen av allergi som vi (barnen) har, vilket inte förvånar eftersom sjukvården i Sverige inte är så bekant med den heller. 

Vi tar en kortkurs för att bena ut lite av oklarheterna :) 


Gluten är ett protein som finns i våra sädesslag vete, råg och korn. 

Kort om näringslära: Vår kost består av kolhydrater, fett och protein (samt lite vitaminer och mineraler). Kolhydraterna är sockerarter som lätt förbränns av kroppen. Det brukar pratas om snabba/långsamma kolhydrater, glykemiskt index (GI) som mått på hur snabbt de förbränns. LCHF tycker inte om kolhydrater. 

Fett är, ja fett. Der finns omättat, fleromättat och mättat fett samt lite variationer inom dessa grupper. Omega 3 är ett exempel på en fettsyra, laurinsyra en annan. Båda är viktiga och bra på olika vis och finns i olika livsmedel. 

Proteiner då, det är kroppens byggstenar. Muskler, vävnader och organ byggs av protein. Även blodet och hormoner består till största delen av proteiner. Protein är ganska viktigt. 

Hur som helst så är gluten ett protein som finns i vete, korn och råg. Den mest kända allergin mot gluten är celiaki. Det är en livslång sjukdom där gluten förstör tarmluddet som skall se till så att kroppen tar upp livsviktiga näringsämnen. Medicinen är att helt utesluta gluten ur kosten. 

Det är inte celiaki vi har i familjen, utan en annan typ av allergi mot gluten. En slags känslighet om du så vill. Det kallas för IgG allergi, typ 3 allergi och är en typ av födoämnesintolerans. Det är vad vi har att jobba med. 


Så gluten alltså. Efter flera års besvär med magar, huvudvärk och annat gjordes ett test på ena barnet som visade på typ 3 allergier på en rad födoämnen. Gluten var en av många saker som vi därefter skulle undvika helt. Med helt så menar jag helt. Vi rensade bort allt som "kan innehålla spår av gluten". Vi rensade bort allt som innehåller ingredienser som kan vara gjorda av någonting innehållande gluten (återkommer till det).

Det är ganska svårt. Det blir ännu svårare när det är ännu fler saker som ska bort. Att bara ta bort gluten är knepigt men lägg till 15 saker till, eller 25 saker till som ska bort (inte för att vi äter strutsägg alltför ofta men ändå) så har du en utmaning. Inte omöjligt men…utmanande. 

Saken är den, och det har jag nämnt tidigare här, att det krävdes bara en vecka eller två, utan alla de saker som gav barnen problem, för att det skulle märkas skillnad. Det blev bra på så kort tid. Eller bättre ska jag väl säga. För livet utan ägg, mjölk och gluten (med mera) fungerar faktiskt fint. I alla fall tills vi skall gå på café eller restaurang. Då blir det plötsligt svårt. Det kan gå att hitta någon glutenfri rätt, någon laktosfri rätt. Laktosfri betyder ingenting i vår värld men mer om det får det bli i nästa del av allergikursen. 

Barnens typ 3 allergi mot gluten behöver inte vara livslång. De har varit helt utan det i snart ett år. Om ett tag kommer vi att börja prova oss fram med ett födoämne i taget. Försiktig, försiktigt tills vi vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. 

En sak är säker och det är att vi nog aldrig kommer att se på vete, gluten och mjölk på samma sätt efter det här året. Vi är inte helt säkra på att de är så välkomna tillbaka i vårt hem igen. Det funkar rätt bra utan dem. 

Jo, och så var det den lilla detaljen med var gluten kan dölja sig. Om du kikar på ingredienserna på olika livsmedel så kommer du bli förvånad över hur mycket vetebaserat du kan hitta, eller mjölk för den delen. Det är inte helt ovanligt att du hittar mjölkpulver på den rökta påläggskinkan i charkdisken. Varför? Ingen aning…Luriga ingredienser som ofta är gjorda av vete är till exempel glukossirap, stärkelse och maltodextrin, om det nu inte står att det kommer från majs eller potatis till exempel. Utgå från att det är vete om inget annat står. Även om inget gluten finns kvar i slutprodukten vill vi inte chansa. Barnen reagerar nämligen på själva veteproteinet, rågproteinet och kornproteinet inte bara glutenproteinet så det är dubbelt upp där. Försök hitta godis utan glukossirap eller maltodextrin. I dare ya! 


En annan lurighet är de "glutenfria" produkter som finns att köpa. Färdigbakat bröd, kakor, pasta med mera. De är sällan helt, HELT glutenfria. De får heta så om det finns mindre än en viss mängd gluten. Jo, helt sant. Det innebär att många produkter som är glutenfria ändå innehåller gluten, och vete. Det är rätt vanligt att glutenfria saker innehåller vetestärkelse. Även om stärkelse går under kolhydrater så kan proteiner finnas där, lite grann. För oss går det bort! Fetbort. Vi väljer naturligt glutenfritt. Det är alltså födoämnen som aldrig innehåller gluten. Som ris och potatis, bovete (en ört), bönor, frukt och grönt.

Testa en månad utan gluten enligt de här reglerna. Du kommer lära dig mycket nytt. Har du tur mår du lite bättre än innan, det gjorde i alla fall vi. 

Spana in den här tjejen! Hon har kämpat med att undvika hela 77 födoämnen. Snart kommer hennes kokbok och den är jag mycket nyfiken på. Passar alla, inte bara allergiker! 

Lycka till! 

Inga kommentarer: