tisdag 18 juni 2013

Det här är ingen matblogg men här är en favorit i allergivänligtappning:

Pasta är ju en av de saker som blev mindre självklar sedan vi lade om kosten. Varken vete eller gluten är välkommet hos oss längre, som ni vet. Gluten är ett protein som främst finns i vete, råg och korn. Jag har förstått att många runt oss är osäkra på vad gluten är och att det ibland blandas ihop med kolhydrater. Det är olika saker, men det kan vi titta närmare på en annan dag ;) 

Alla kanske inte kan fräsa ihop den här pastasåsen utomhus, men om ni kan det så bör ni göra det. Av någon anledning smakar det extra gott då. Jag vet inte var vi hittade receptet från början. Sen kostomläggningen har vi justerat det en aning.

 
Vi har främst valt majspasta de gånger vi äter pasta nu för tiden. Det finns många varianter av pasta utan gluten, majsvarianten har blivit vår favvo. Överlag har vi dragit ner på pastarätter och istället utforskat fler rätter med tex potatis och ris. 

Den här pastarätten var i alla fall värd att behålla :) den är enkel och går snabbt att slänga ihop. Vi delar kycklingfilé i mindre bitar (ett vegetariskt alternativ är att tärna tex tofu) som vi fräser med salt och peppar tills det närmar sig genomstekt.Därefter häller vi på en redning eller matlagningsgrädde (nu kör vi oftast på en sojabaserad matlagningsgrädde eftersom mjölk är uteslutet, redningar kan göras av maizena och risdryck tex) och sedan i med godsakerna: oliver, vitlök, basilika och hackad soltorkad tomat ❤ en skvätt sojasås (för att undvika gluten är det tamari som gäller! Läs innehållsförteckningen då de flesta sojasåser innehåller vete)


Vid det här tillfället använde vi oss även av kinesisk gräslök från trädgårdslandet. Det är en annan favorit som funkar till det mesta, hett tips till trädgården ;)
 
Låt det puttra ihop sig och släng på extra basilika vid servering. Det är så galet goda smaker som samsas i den här enkla pastasåsen! Det härliga är att det smakar precis lika gott utan mjölk eller gluten! 
Inga kommentarer: