måndag 26 november 2012

Klimatkrisen kokar under ytan...

Det bubblar bland klimatentusiasterna just nu…Många engagerar sig i klimatfrågor dagligen. Somliga mer högljutt än andra. Några mer försiktigt genom att bidra med inspiration. Men vi kämpar alla för att få fler att tänka till. Just nu är det som om Twitter skriker ut budskap om att rädda planeten.

Alldeles nyligen började rapporter ramla in (ut) om att vi inom en väldigt överskådlig framtid kommer att ha en planet som är 4 grader celsius varmare. En temperaturhöjning som inte låter så farlig för oss svenskar som är vana vid temperaturväxlingar, kalla somrar och varma vintrar. Men 4 grader innebär katastrof för flera miljoner människor och jo, även vi kommer att påverkas. Det har tidigare pratats om att 6 grader är den kritiska gränsen, sen kan man säga att det är typ kört. Men rapporter om att vi kommer nå en 4-graders höjning redan under min och mina barns livstid innebär att temperaturen höjs mycket snabbare än forskare och världen tidigare trott.

Detta skriks det om på twitter, desperata utrop nästan. Bloggar (vilket jag är dålig på att följa regelbundet) skriver så det ryker om att vi MÅSTE börja agera. Inte bara som individer och enstaka miljökämpar utan även politiker och företag. Idag inleddes ännu ett stort internationellt klimatmöte. Denna gång i Doha, Qatar. Många sliter sitt hår över den ringa uppmärksamhet som mötet ges. Varför verkar ingen bry sig. Om vi uppmärksammar det kanske det sätter större press på människorna som sitter i mötet och faktiskt kan påverka vad som händer…eller? På just Twitter hittar jag kommentarer, tweets och rubriker som lyder ”Jag skäms för vår klimatpolitik” och ”Med all respekt för Tilde de Paula, h u r kan hennes bröllop vara en större nyhet än att ett klimattoppmöte inleds idag?!?”, ”Tänk om vi skulle levt i ett Sverige där löpsedlarna idag löd: NU BÖRJAR DET LIVSVIKTIGA KLIMATMÖTET. Den tanken”


Jag läser om det här: http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/det-r-inte-frsent-men-vldigt-brttom/blog/43145/  och undrar om det redan är för sent för oss att vända det här.

Som individer och privatpersoner kan vi självklart göra en liten skillnad, och det kan vara nog så viktigt. Det finns alltid saker som vi kan göra mer miljövänligt. Vi kan skära ner på vår konsumtion, minska tiden i duschen, undvika onödig strömförbrukning, undvika att köpa saker vi inte behöver, planera våra livsmedelsinköp (både vad vi köper och hur mycket vi köper), hur vi reser och mycket mer. Det är inte bara det att det är lite trendigt att återksapa, återanvända, behålla gamla saker, köpa second-hand, byta och låna.

Vad kan du göra i din vardag? Hur kan du och jag påverka personer som sitter på makten att förändra i större skala? Hur länge till kan vi alla låtsas som inget?

Intresserad av att läsa mer? Här är några exempel på intressant läsning. Ni får själva avgöra om det är värt att ta på allvar eller ej, men tankeväckande är det.
http://www.dagensarena.se/opinion/klimatkrisen-ar-akut-var-ar-politikerna/
http://parspektivforlag.se/kampen-om-klimatet/
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15805474.ab
http://www.supermiljobloggen.se/2012/11/stefan-sundstrom-koka-groda.html
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-toppmote-for-att-hejda-klimathot

Läs gärna någon av dem, minst, i väntan på fler länkar och mer läsning…


 

Inga kommentarer: