torsdag 30 maj 2013

Det kan hända att någon av er undrar....

...om den stora kostomläggningen som vi gjorde vid årsskiftet.

Vad var det som hände egentligen? Varför ändrade vi vad vi åt? Hela familjen dessutom! Och kanske även: Gäller det fortfarande? Vad ska det vara bra för? Osv

Jo, det är så här va:

När hälsan inte är riktigt så som den borde vara under en lång tid, när man har provat allt för att få det att fungera men ingenting hjälper, när man är för frisk för att vara sjuk och inte blir tagen på allvar....då får man tänka utanför boxen. Vi borde ha insett vad som var fel för länge, länge sedan. Men se det gjorde vi inte. Vi slet vårt hår och kände oss som usla föräldrar som inte kunde hjälpa våra barn till ett högre välmående i deras vardag. Något stämde inte. Magarna fungerade inte som de skulle...det påverkade aptiten samt humöret. Det ena barnet hade dessutom ofta huvudvärk, vilket inte känns riktigt normalt för ett så litet barn.




När läget blev riktigt jobbigt i början av vintern och det blev några vab-dagar var förtvivlan stor i familjen. Vad händer, vad ska vi göra, varför hjälper ingen oss. Det var frågor som kunde dyka upp, till exempel.

I alla fall! Någon utanför den absoluta familjen, på oss fyra plus kanin, nämde födoämnesallergi och en polett trillade ner. Jamenherregudvarförharviinteenstänkttankenförut!!! Det finns i släkten på nära håll. Varför vi inte tänkte på det? Nja för att vi föräldrar upplever att vi mår ganska bra till vardags så i vår familj finns det inga allergier, trodde vi i alla fall!




Det gick ganska snabbt därefter. Ett blodprov togs som analyserades av ett lab i Tyskland. Det preliminära svaret var lite luddigt men visade ändå att det fanns en reaktion mot ett flertal födoämnen. Vi gick vidare med en ordentlig analys som sedan gav oss rejält med material och underlag för att kunna förstå vad som påverkade våra barns hälsa negativt. Där står det svart på vitt. En typ 3 allergi mot ett antal födoämnen som påverkar till exempel mage och humör och kan ge huvudvärk med mycket mera om man inte gör något åt det. Genom att utesluta de födoämnen som en person reagerar på kan kroppen återhämta sig och det är möjligt att efter en tid (1-2 år) kunna återgå till en kost som inte exkluderar något. Jag undviker att skriva "normal kost" för jag vet inte om jag tycker att det borde vara normal kost, alltså det som allmänt anses vara normal kost. Hajjar ni? Jag är inte övertygad om att, framförallt, vete och mjölk är så rackarns bra för människokroppar i alla lägen.

Så därför rök en rad födoämen från vårt hushåll, vår kost och våra liv. Schvipp schvupp bara så där! Jag skrev om det HÄR. Först kändes det ganska svårt, men inte jättesvårt. Vi kan båda mycket om kost, om hälsa och framförallt om livsmedel och även allergener i livsmedel. Vi har en bra bas att stå på och efter att ha lusläst innehållsförteckningar med helt nya ögon visste vi plötsligt hur vi skulle gå vidare. Genom att utesluta vissa saker (som mjölk, ägg och gluten som var de värsta bovarna) fick vi nöjet att upptäcka helt nya smaker och maträtter. Visste ni till exempel att det visst går att göra pannkakor utan mjölk, ägg och vetemjöl! Som barn faktiskt äter. Inga LCHF/paleopancakes utan typ, pannkakor. Ha!


 Det svåraste är att hitta fika eller mat på restaurang. Att utesluta en sak kan funka men
när det kommer till flera saker samtidigt blir det svårare. Här lyckades jag i alla fall
med hjälp av en stoooor sojalatte och fruktsallad! Win!

Sverra överförde sitt surdegsbakande till glutenfribakande, vilket är en större utmaning. Vet ni vad, han är sjukt bra på det dessutom. Visste ni förresten att glutenfritt inte alltid betyder att det inte finns gluten i det. Det kan fortfarande finnas gluten men i liten mängd. Ett bättre alternativ är då allt som är "naturligt fritt från gluten". Stor skillnad för den som ska ha noll gluten i kroppen.

Ni skulle bara veta hur krångligt det är att hitta godis utan spår av minsta lilla gluten, ägg eller mjölkdroppe. Men det finns. Några av de här sorterna går utmärkt och det är vad kidsen har fått på lördagarna senaste månaderna utan att beklaga sig en sekund över det snåla utbudet.

Det blev dock lite bråkande med skolläkaren, som inte tyckte att det var en bra idé att ändra kosten för barnet trots att vi redan då sett positiva effekter. Hens argument var istället "det blir ju lite torftigt" och "här får ni medicin för magproblemen". Efter några samtal med rektorn fick vi igenom specialkosten i skola/förskola. Vi hade varit redo med matlådor annars.

Och ja, det har gått bra. Mycket, mycket bra. Inte bara barnen mår fantastiskt mycket bättre på alla sätt och vis. Friska, glada och välmående. De har även utvecklats socialt och det är en stor glädje att se två så ubersmarta kids så glada och tillfreds som de är nu för tiden.

Även jag och Sverra har märkt skillnad. Vi mår oxå bättre utan gluten, mjölk och ägg :-o vi mådde inte dåligt förr men skillnaden är ändå ganska påtaglig. Vi har gått ner ca 5 kg var utan att vara hungriga...men det är inte det viktiga utan det är den känsla av välbehag och välmående som slår oss mest. Vi bara, mår bättre...och det är svårt att förklara. Dock har jag fuskat några gånger :-p När jag åt gluten hade jag huvudvärk i flera dagar, när jag ätit mjölk (ost) var min mage arg på mig i en vecka....så jag kanske fortsätter så här, mer än det här första året som vi talar om nu. Ett halvår har gått fort och så fantastiskt smärtfritt att det knappt finns ord för hur enkel lösningen var på problemen som jagat oss i flera år.

Helt utan mediciner!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul och spännande läsning! Fortsatt lycka till er!

Anonym sa...

SÅ glad för er . Lövvv/ Moster K

AnnaCarin sa...

mycket spännande att läsa! Jag försökr undvika vitt mjöl här hemma, det tror jag verkligen mest är negativt. Ägg och mjölk äter vi.
En fråga, jag tycker att jag (inte min son) har varit småförkyld hela året - är det sånt som blivit bättre?

Linnéa Lindström sa...

Tack för era kommentarer :-)

Jag håller med dig AnnaCarin. Vete är så otroligt förädlat att ingen längre vet exakt vad det är vi äter längre. För 50 år sedan visste vi, men idag är det en helt annan produkt. Jag vet inte om jag märkt någon skillnad när det gäller förkylningar. Vi har klarat oss hyfsat från det tidigare och har råkat ut för ett par slängar under vintern våren. För vår del har vi mest märkt skillnad när det gäller tex huvudvärk och magbesvär men det finns ett stort spektra av besvär som kan orsakas av olika födoämnen. Hoppas det snart blir bättre för dig :)

/Linnéa