torsdag 11 september 2014

Åtta små odlingstips!

1. JORDEN Underskatta inte vikten av bra/rätt jord. Ibland passar det bra med sandigt, ibland lerigt och ibland något mittemellan. Vissa växter behöver mycket fukt, andra behöver lite torka då och då. Ofta behövs gödsel, både före under och efter. Förbered jorden innan och fyll på med näring under tiden. Gör nässelvatten! Lägg på gräsklipp. Det finns många knep att ta till.


2. BEARBETNINGEN Ta hand om jorden och ge den näring där det behövs. Mycket förarbete görs under höst och framförallt vår. Med en bra grund blir det lättare sen när växterna väl är på plats. Luckra jorden, det hjälper vattnet att rinna ner, håller undan ogräs och är extra viktigt för rotfrukter som morot och palsternacka, speciellt om du har tung och lerig jord. Tänk på att vara försiktig med växter som har tunna och ömtåliga rötter. 

3. OGRÄS Vi besprutar inte våra växter (så klart) och ogräs går inte att komma ifrån. Att rensa mellan rader och plantor är stresshantering för mig. Att lite passivt aggressivt ta död på en växt för att hjälpa en annan ;) om man drar upp ogräs lite här och där varje gång man går förbi sitt trädgårdsland blir det inte lika överväldigande som att bara göra det då och då. Få in vanan. 


4. PLANERA Tänk ut en plan i förväg. Vilka växter trivs ihop? Vilka gör det inte. Vad växer högt, vad tar mycket plats? Planera även på lång sikt. Växelbruk är ett sätt att hjälpa jorden. Lär dig växtföljden och plantera/så utifrån det. 


5. SKÖRDA I TID Det är lätt att bli för ivrig eller att glömma bort. Vissa växter mår bäst av att skördas tidigt och behöver sedan lämnas ifred. Andra får msn vänta läääänge på. Håll ett öga och var beredd när det är dags. 


Väntar man för länge kan man få stora, träiga morötter som kanske inte är lika delikata som de var ett par veckor tidigare. 


6. TA TILLVARA Det är lätt att odla mycket mer än man kan äta på en gång. När alla morötter eller rödbetor är klara samtidigt blir det lätt galet mycket att äta på samma gång, av samma sak. Det finns gränser för hur mycket persilja man kan äta på en vecka ;) Det finns många sätt att spara på det som inte kan ätas direkt. Frys, torka, konservera. Ge bort i present om du inte får plats med allt. 


I år har jag sparat en hel del rabarber i form av sorbet i frysen. Det kändes smått genialiskt. 

7. SAMLA FRÖN Det kan vara värt mycket att spara frön och ärtor som kan användas till utsäde nästa år. Torka och lägg skyddat tills det är dags att så nästa omgång. 

8. BÖRJA PLANERA NÄSTA ÅR När säsongen känns klar, då kan man ta sig en paus. Sen planerar man för nästa år. Redan i januari-februari drar vi igång med försådden hemma. Då är det dags för bl.a. tomat och chili att sås. 

Det är några tips och tankar som jag kommer på just nu. 

Finns det något annat som ni funderar på får ni gärna säga till. 

Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar