Jag har länge tänkt att jag skulle ta upp det här med födoämnesallergierna igen. I del 1 skrev jag lite om gluten. Det kan du läsa om HÄR om du är nyfiken. Anledningen till att jag berättar om det här är att vår familj har gått igenom en liten resa under det senaste 1,5 året. Vid årskiftet 2012-2013 fick vi svar på några prover som blev lösningen på flera år av problematiska magar samt huvudvärk hos barnen som var alldeles för små för att behöva kämpa med sådant. En hel hög med födoämnesallergier. Hela listan finns HÄR.
Efter ett par veckor med ny kost började livet återvända till familjen igen, efter åratal med oro.
Det födoämne som var den största boven för vår del var mjölk. Även när det gäller mjölkprotein råder det en allmänt stor förvirring som vi kanske kan reda upp lite grann.
Främst handlar det om komjölk, men även får-, och getmjölk.
No more fetaost för vår del, tyvärr.
Den stora, allmänna förvirringen verkar ligga i något ganska enkelt. Många människor i Sverige är känsliga för laktos. Även om det nyligen rapporterades att många åt laktosfritt i "onödan". (Låt dem göra det, tänker jag. Mår de bättre så mår de bättre även om inte doktorn sagt åt dem att göra det).
I vår familj undviker vi proteinet i mjölken, inte laktos enbart. Laktos är mjölksocker, alltså det socker som finns naturligt i mjölken. Den kan man ta bort och ersätta med annan typ av sötning, då får du en laktosfri produkt. Alltså mjölk med en annan typ av socker. Det är många människor som har svårt för att bryta ner laktos, endast en liten del av jordens befolkning klarar det egentligen.
Mjölkproteinet däremot är är svårare att ta bort från mjölken och svårare att ersätta med annat. Man gör helt enkelt inte det. Det kanske är smått omöjligt? Vad vet jag. Lösningen är alltså att undvika mjölk och mjölkprodukter helt och hållet.
Det här blir alltså hopblandat konstant. Om vi ska äta borta eller ute (någon enstaka gång) blir vi ofta erbjudna laktosfria produkter vilket inte hjälper oss alls eftersom proteinet fortfarande finns kvar.
(Efter 1,5 års strikt undvikande tog vi oss en smakbit av äkta kretensisk fetaost på semsetern i maj)
Laktosprodukter är alltså inte mjölkfria produkter. Ska du bjuda någon på fika/mat som ber om mjölkfritt, tänk veganskt så blir det lättare att hitta alternativ.
Det finns nämligen alternativ. Om man nu känner ett behov av att ersätta en produkt som man ska undvika. Innan vi lade om kosten var det egentligen ingen i familjen som drack mjölk rakt upp och ner ur ett glas, men mjölkprodukter användes dagligen till mat och bak. Så som man ju lätt gör. Av vana "för det ska ju vara så bra". Det finns en hel rad med vegetabiliska (det vill säga helt växtbaserade) drycker som kan fungera som ersättare för mjölk. De kan göras av sojabönor, ris, havre (havre funkar dock inte för oss så hur de produkterna fungerar eller smakar), mandlar, kokos och nötter. Det går att variera sig massor. Till matlagning finns grädde, crème fraîche gjort på tex sojabönor. Det finns hårdostar tillverkade av kokosolja och potatis (ungefär så).
Det kan ju vara bra att variera sin kost även om du inte behöver eller vill undvika mjölkprotein, så våga testa. Det viktiga är att se det som en egen produkt och inte en exakt kopia på något annat. En risdryck är en risdryck, kan funka som mjölk i vissa lägen men smakar inte och beter sig inte exakt som mjölk. Det är ju något annat :) Hänger ni med?
För att hitta sätt att komma runt allt det här har vi fått leta och testa oss fram ganska mycket. Att vända sig till veganska recept hjälpte mig hitta knepen för att ta fram ett kladdkakerecept som faktiskt funkade.
Någon som redan har testat sig fram och tagit fram recept åt oss andra är Camilla, som jag nämnt tidigare. Tjejen med galet mycket energi som har gått igenom samma resa som oss, fast något lite värre, har skapat en kokbok.
Spana in hennes egen sida.
Andra sätt att hitta recept utan mjölk är att leta bland recept som bygger på paleo eller rawfood. Paleo är en slags stenålderskosthållning. Rawfood bygger på att maten inte ska vara upphettad, att maten skall vara så naturlig och oförstörd som möjligt. Det är grundfilosofierna i stort. Vi följer ingen av de dieterna fullt ut men det finns många kloka tankar och bra idéer att hämta där. Liksom hos veganerna.
Det finns massor av smarta idéer om man bara vågar prova.
Ute i stugan har vi hittat en gammal mjölkback med texten "mjölk är livet" tryckt på sidan. Vi håller inte med. Kossornas mjölk är till för kalvarna. Vi människor kan gott äta och dricka en massa annat istället. Mjölk är inte så fruktansvärt nödvändigt som vi alla har fått lära oss att det är :)
Rawfooddesserterna som jag gjorde till midsommarfesten. Helt fria från ägg, mjölk och gluten.
Frukt, bär och nötter is the shit.
Avslutningsvis kan jag tycka att allt kanske inte måste ersättas hela tiden. Ibland får vi frågan om vi får glutenfria livsmedel på recept, för det kan personer med celiaki tydligen få. Oss gör det inget att vi inte får hämta ut glutenfri pasta på apoteket. Bröd och pasta är ingen mänsklig rättighet och det finns sätt att klara sig utan det om man måste. Men visst, lite besvärligt är det ibland. Tristast av allt är väl att man måste tumma på det ekologiska ibland när man ska köpa färdiga produkter som är mjölk-, eller glutenfria.
Man kan inte få allt här i världen.
Kladdkakor däremot, måste alltid kunna bakas oavsett vad som ska undvikas. Kladdkaka är, till skillnad från pasta och bröd, en mänsklig rättighet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar